Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı
Anlaşma, uluslararası ticarete ilişkin prosedürlerin basitleştirilmesi, bilgi teknolojilerinin uygulanması yoluyla dış ticaret ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi, tek pencere sisteminin geliştirilmesi, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün (YYS) yaygın hale getirilmesi, gümrük prosedürlerinin uluslararası standardizasyonu gibi alanlarda yapılması planlanan faaliyetleri içermektedir.
Söz konusu anlaşmanın ilgili maddesi uyarınca, ulusal düzeyde kurulması gereken “Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Komitesi”’nin, ülkemizde 3 Aralık 2016 tarih ve 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile “Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu” adı altında kurulduğu ve ilk toplantısını da 24 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirdiği bildirilmiştir.
TOBB’un da üyesi olduğu Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nun kuruluş amaçları doğrultusunda, Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanarak çalışmaların bu doğrultuda yürütülmesine karar verilmiştir. Bahsi geçen hususlar üzerinde çalışılması için kurulan Teknik Komite’nin ilk toplantısının 19 Nisan 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirildiği ifade edilerek, ilgili strateji belgesi ve eylem planı hazırlıklarına ivedilikle başlanıp söz konusu dokümanların Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu 2. toplantısına kadar tamamlanması uygun görülmüştür.
Teknik Komite’de bahsi geçen strateji belgesi ve eylem planında ticaretin kolaylaştırılması alanındaki mevcut durumunun analizinin yapılması ve yapılan analiz temelinde özel sektörün önceliklerinin dikkate alınıp ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik politikaları içeren “Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Stratejisi Taslağının hazırlanması yönünde görüş birliğine varılmıştır. Bu belgenin tamamlanmasını müteakip, kurul üyesi kurum ve kuruluşların ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla yürütecekleri faaliyetleri belirli bir sıra ve takvim içinde tanımlayan “Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Eylem Planı” taslağının oluşturulması yönünde karar alınmıştır.
Bu çerçevede, anılan dokümanların hazırlıkları aşamasında, dış ticaret işlemlerinin (İthalat, ihracat, gümrük işlemleri, sınır geçişleri, özellikli taşımalar, taşımacılıkta kullanılan transit sistemleri “TIR, ortak transit, ulusal transit vb. rejimler” vb.) uygulamasına yönelik firmalarımızın karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini, ekte sunulan tabloyu doldurmak suretiyle 18.05.2017 tarihine kadar Odamıza elektronik posta yoluyla (bilgi@aksehirtso.org.tr) göndermenizi rica ederiz.